Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

2022
15
Apr
15/04/2022 – 16/04/2022
Independent School for the City, Delftsestraat 33 III

Nu de woonbeweging aan een nieuw momentum bouwt, organiseren Het Nieuwe Instituut en de Independent School for the City een weekend vol gesprekken over ruimtelijke strategieën voor alternatieve en niet-normatieve woonvormen. Housing Futures biedt hiermee een platform om allerlei gerelateerde onderwerpen te bespreken, van de toekomst van kraken tot de opkomst van nieuwe modellen voor coöperatieve huisvesting. En om te reflecteren op hoe deze ruimtelijke, sociale en politieke strategieën voor toekomstige generaties gedocumenteerd en bewaard kunnen worden. Housing Futures wil met nieuwe ideeën, dwarsverbanden en praktische oplossingen bijdragen aan de groeiende woonbeweging.

2022
17
Feb
19:00 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

Het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) neemt het project De Digitale Stad, dat in de tentoonstelling Het ontwerp van het sociale aan bod komt, als vertrekpunt om het belang van het behoud van digitale cultuur aan de kaak te stellen. Op deze avond staan vragen centraal over de maatschappelijke dimensie van archiveren in het veld. Marleen Stikker zal iets vertellen over de uitgangspunten en idealen van De Digitale Stad, Tjarda de Haan zal vertellen over het opgraven en ontsluiten van De Digitale Stad, Kees Teszelszky zal voorbeelden uit de XS4ALL homepages collectie van de Koninklijke Bibliotheek delen en Florian van Zandwijk zal het publiek meenemen door verschillende online platforms, oud en nieuw. De avond wordt gemodereerd door Katía Truijen.

2021
05
Nov
05/11/2021 – 04/12/2021
DIG IT UP, Nieuwe Binnenweg 13b, 3014 GA Rotterdam

Erfgoedlab DIG IT UP organiseert samen met emancipatiekenniscentrum Dona Daria en het Stadsarchief Rotterdam Gerse Vrouwen, een tentoonstelling over de vrouwenbeweging in Rotterdam. In deze presentatie in de tentoonstellingsruimte van DIG IT UP is ook een pop-up-paneel opgenomen dat correspondeert met de kamer Feministische ontwerpstrategieën die in het kader van de tentoonstelling Het ontwerp van het sociale tegelijkertijd bij het instituut te zien is.

2021
08
Aug

Bas van der Kruk neemt je op zondag 8 augustus (14.00) mee door de tentoonstelling Het Ontwerp van het Sociale. Vanuit zijn perspectief als performer, schrijver, kunstenaar en creatief adviseur zijn zijn omleidingen bijna altijd gericht op tekst en beweging.

2021
04
Jul

Grijp je kans om Het ontwerp van het sociale. Honderd jaar eigenzinnig samenleven in Nederland als een van de eerste bezoekers te ontdekken onder begeleiding van performer, schrijver, kunstenaar en creatief adviseur Bas van der Kruk! In het openingsweekend, op 4 juli vanaf 14.00 uur, geeft Bas vanuit zijn eigen perspectief een omleiding door de tentoonstelling, waarbij hij zich richt op tekst en beweging. 

2021
01
Apr

Sinds 1 januari 2021 is Het Nieuwe Instituut een erfgoedinstelling. Om dit gegeven kracht bij te zetten maakt het instituut de meer-jarenpresentatie Het ontwerp van het sociale op basis van onder meer de architectuurcollectie. Praat mee tijdens dit kijkje achter de schermen, met casussen Stichting Werkgemeenschappen Bergeijk, Feministisch ontwerp en De Digitale Stad. Met bijdragen van Hetty Berens, Rudy Guedj, Setareh Noorani, Tabea Nixdorff, Marleen Stikker en Simone C. Niquille.

Het ontwerp van het sociale is mede mogelijk gemaakt door: