Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De Ploeg zoekt samenwerking met vooruitstrevende architectenorganisaties als De 8 en Opbouw en met de Stichting Goed Wonen. Landschapsarchitect Mien Ruys en architect Gerrit Rietveld werken in de jaren vijftig aan het ontwerp van een park met daarin een nieuw fabrieksgebouw. Niet het prestige van het bedrijf maar het welzijn van de arbeider staat in hun ontwerp centraal. 

Om het voortbestaan van de ideologie te waarborgen, wordt in 1957 de Stichting Werkgemeenschappen Bergeijk opgericht. Halverwege de jaren zestig organiseert die een reeks architectencongressen. Architecten, activisten en wetenschappers discussiëren in de fabriek over het ontwerp van betere leefomgevingen en de noodzaak van experiment en bewonersparticipatie. Toch komen gaandeweg zowel de ideële grondslag van de woon/werkgemeenschap als de financiële positie van het bedrijf onder druk te staan. Het lukt om de fabriek overeind te houden en nog altijd produceert De Ploeg hoogwaardige, ambachtelijk gemaakte meubel- en gordijnstoffen.

Een digitale versie van de gebundelde verslagen van de conferenties die in De Ploeg zijn gehouden, kunt u hieronder downloaden.

 

Concept, onderzoek en ontwerp: Rudy Guedj
Onderzoek en teksten: Hetty Berens

Het ontwerp van het sociale is mede mogelijk gemaakt door: